ONUITGESPROKEN: DE TENTOONSTELLING EN HET BOEK

Het verhaal van acteur Michel Van Dousselaere: een ode aan de liefde en aan de kwetsbaarheid van het leven.

Onuitgesproken - Cover

De foto’s en de teksten laten zien dat taal, geheugen en motoriek weliswaar kunnen versplinteren, maar dat de mens erachter het waard blijft om gezien te worden. Het is een troost voor iedereen die te maken krijgt met verlies, van welke aard ook.

De succesvolle carrière van Michel Van Dousselaere (1948) als acteur en regisseur omspant ruim dertig jaar. In 2014 werd bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie geconstateerd, een hersenaandoening die zijn spraakvermogen stilaan doet verdwijnen en waardoor hij ook fysiek aftakelt. Een verder leven als acteur werd onmogelijk.

De liefdevolle en vaak humoristische wijze waarop Michel en zijn vrouw Irma Wijsman sinds die dramatische wending met elkaar omgaan, maakte indruk op fotograaf Stephan Vanfleteren, die Michel al meer dan een jaar volgt. De samenwerking tussen hen is bijzonder. Ook al zijn de woorden bijna verdwenen, de trotse acteur is er nog, en zijn vermogen om te schitteren als model op de scène blijft overeind.

De teksten van Elvis Peeters begeleiden de beelden van Stephan Vanfleteren op treffende wijze. In het boek staat ook de speciaal voor Michel geschreven theatermonoloog van Erik-Ward Geerlings, naast een heel persoonlijke tekstbijdrage door Irma Wijsman en Stephan Vanfleteren.

De tentoonstelling loopt van 14 december 2019 tot 1 maart 2020 in het Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
T. 0032 (0)9 398 69 54
www.museumdrguislain.be

Het boek Onuitgesproken is onder andere te koop bij Bol.com, Proxis.be en Uitgeverij Hannibal

LEIDERSCHAP IN EEN VERANDERENDE ORGANISATIE

Krijg als leider in een veranderende organisatie veel inspiratie, reflectie en ideeën in één dagdeel. Coach en trainer Irma Wijsman en verandermanager Marcel Schneijder nemen je mee in een veranderproces in een grote organisatie uit eigen praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat is belangrijk en wat minder? Hoe krijg je je mensen mee? Marcel was de leider van deze veranderopgave. Irma begeleidde de teammanagers in deze transitie. Je hoort de ervaringen, aangevuld met het beeld uit de documentaire Leiderschap en Lef. Als deelnemer aan de workshop is er alle ruimte om ook je eigen ervaringen en vraagstukken in te brengen. Je volgt hem zowel in-company (met je collega's) als op open inschrijving. Meld je aan of neem contact met ons op voor meer informatie over de eerstvolgende workshop.

BUITEN DE LIJNTJES KLEUREN: OOK IN UW GEMEENTE?

Het is een unicum: de partner-van organiseert zelf een conferentie om zorgprofessionals en ambtenaren bewuster te maken van hun vooroordelen én hen te inspireren tot een meer mensgerichte aanpak. Irma Wijsman deed precies dat, op 28 november 2018 in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam, tijdens de conferentie Buiten de lijntjes kleuren. Uitgangspunten waren de documentaire 'Michel; acteur verliest de woorden' en Wijsmans ervaringen tijdens haar zoektocht naar de juiste zorg en begeleiding voor haar man. Het thema is actueel en spreekt aan; met ruim 200 zorgprofessionals, gemeenteambtenaren en mantelzorgers was de conferentie volledig 'volgeboekt'. Wijsman kijkt tevreden terug: "Mensen herkennen het probleem vanuit hun werk of als mantelzorgen en zijn geïnspireerd om te zoeken naar nieuwe wegen. We zijn er nog niet; bewustzijn en inspiratie is een belangrijke eerste stap, maar over oplossingen ging het nog niet. Er moet dus een vervolg komen. Daar ga ik mee aan de slag." Daarnaast is Wijsman in gesprek met andere gemeente om in hun regio bewustzijn en inspiratie te creëren. Lees de impressie van de conferentie.